1. Започнете скромно, но мислете мащабно!

Всяко начало, в непозната за нас област, може да бъде трудно и объркващо. Поради тази причина ние ви съветваме да започнете автоматизацията на вашия дом с нещо малко, като например осветлението.

Има много начини за управление на осветлението – от умни крушки (Shelly Bulb), до цели системи за осветление (Philips Hue). Изборът на такава трябва да е съобразен с цялатостната ви визия за вашия умен дом.

Най-важното нещо, което трябва да запомните:

Мислете стратегически, с поглед към бъдещето и изберете система, която няма да ви ограничи в избора на другите елементи от умния ви дом.

В този ред на мисли, ви съветваме да започнете с устройства за управление на осветлението базирани на технологията Z-Wave. Z-wave технологията обединява над 2100 сертифицирани устройства и гарантира 100% съвместимост между устройствата. Изборът на Z-Wave контролер като Fibaro Home Center Lite и Home Center 2 ви позволява да започнете с няколко умни ключа за осветление и по-нататък да разрастнете вашата система с други сензори и изпълнителни устройства…

2. Качество срещу количество

Интерфейсът на Fibaro и папка в iOS пълна с приложения за умни устройства.

С развитието на smart технологиите, все повече производители на домашни уреди като крушки, климатици, бойлери,телевизори и т.н. предлагат „умен“ вариант на своите продукти.  В голяма част от случаите, тези продукти са съпроводени от собствени мобилни приложения за управление. Това води до натрупване на десетки приложения на вашите устройства, объркване при управление и абсолютно никаква съвместимост между отделните устройства.

Представете си следната ситуация:

Имаме съвременен smart телевизор от реномиран производител. Разполагаме и с умен сензор за движение, но на друг производител. Да кажем, че искаме телевизорът да се изключи, ако в стаята не е засечено движение повече от 10 минути.

Използвайки този подход за изграждане на умен дом, това би било невъзможно. Припомняме ви точка 1 „Мислете мащабно“.

За да може умният ви дом да изпълнява „автоматизирани сцени“, е необходим централизиран контролер, който да обединява всички устройства от различни производители в единна екосистема.

При използване на система като Fibaro, всички умни устройства във вашия дом са красиво подредени по стаи или по тип в едно единствено приложение

3. Три пъти мери, веднъж режи! За да не стане „Три пъти режа и все късо“

Не можем да не подчертаем колко са важни доброто проучване и планиране. Това са неща, на които не се обръща достатъчно внимание основно поради липса на опит в домашната автоматизация.

Съветваме ви добре да се запознаете с всички видове технологии, системи и устройства, като за целта може да използавате вашата любима търсачка. Има много сайтове и форуми специално за домашна автоматизация, където да обменяте опит с други хора и да се учите от грешките им и как да ги избегнете(излиза по-евтино).

Съвет:

Представете си как изглежда вашият умен дом.  На ум прегледайте всяка една стая от дома си. Помислете от какво имате нужда в нея. Какви уреди ще управлявате, какви сензори искате? Има ли смисъл от сензор за наводнение в спалнята? Необходима ли ви е автоматична вентилация в банята? Имате ли реална нужда от многозонна аудио система? След като имате пълна яснота къде и от какво имате нужда, чак тогава преминете към пробиване, окабеляване и монтажни работи.

Имайте предвид, че ние сме винаги на среща, за да ви помогнем да вземете най-оптималното решение за вашия дом. И не забравяйте: Най-глупавият въпрос е този, който никога не е зададен.

4. Евтиното винаги излиза по-скъпо

Никой не обича да харчи повече пари от колкото е необходимо. С нарастването на разходите за живот с всяка изминала година, сме принудени да изрязваме излишните разходи и да „побългаряваме“ нещата.

За съжаление, когато става дума за домашна автоматизация, изрязването на разходите може да ви струва много по-скъпо в бъдеще.

Например: Ако правите ремонт на хола, защо не отделите малка сума за да сложите по-дълбоки конзоли за ключовете и контактите, за да може да се монтират безпроблемно модулите за умен дом в бъдеще? Или ако правите промени по електрическата инсталация, да помолите елекротехника да прекара „нулев“ проводник до конзолите на стенните ключове.

Тези дребни неща няма да ви струват състояние, но биха намалили драстично разходите при бъдещ монтаж на система за умен дом, както и биха ви позволили избор от по-богата гама технологии и устройста.

Също така ви съветваме да инвестирате в „мултисензори“. Вместо да монтирате само сензори за температура, можете да инвестирате малко повече и да монтирате „мултисензори“, които измерват температура, влажност, осветеност, UV радиация и движение. В бъдеще, ако решите да настроите автоматично осветление или автоматично затваряне на завесите при смрачаване, няма да се налага да инвестирате отново в покупка и монтаж на нови сензори.

5. Не нарушавайте бюджета си

Едно от основните преимущества на Z-Wave технологията е, че можете да добавяте нови устройства и на по-късни етапи, без допълнително окабеляване.

Ако сте направили добро планиране, както ви посъветвахме по-рано, можете да изградите системата на няколко етапа. Например: започнете с основни помещения като всекидневната и спалнята и на по-късен етап добавете баните, коридорите и детските стаи.

6. Щастие и хармония

Много е важно да се разбирате с вашия умен дом и да живеете в хармония с него. Системи, които са сложни за работа и нямат интуитивен интерфейс, отблъскват хората и остава единствено спомена за една лоша инвестиция.

Ние вярваме, че основната цел на умния дом е да допринесе за нашия комфорт и удобство, да допълва нашия дом и да го направи едно по-приятно мястно.

Системите, които ние създаваме, са правилно структурирани и съществени елементи като осветление и отопление работят независимо. Ние монтираме умното управление на отделен слой от основното управление на уредите. Така при евентуален проблем с контролера на умния дом, вие пак ще можете да управлявате осветлението и отоплението по конвенционалния начин, до отстраняване на проблема.

По-този начин няма опасност да останете на тъмно или студено заради повреда в системата.

Нашата идеология е, че домашната автоматизация трябва да прави живота ви по-лек, а не по-труден.